Despre noi

Satul Viisoara

Povestea satului Viisoara


Satul este situat pe DN 3, la o distanta de 40 de kilometri de Constanta si administrativ tine de comuna Cobadin. Numele de Viisoara vine din 1926. Pana atunci s-a numit Caceamac, denumire care in turca suporta doua traduceri diferite, dupa dialecte diferite. Astfel, caceamac inseamna fie „mancare de cereale”, fie „valea cea frumoasa”, iar de-i intrebi pe localnici, mai toti iti vor spune ca a doua traducere este, cu siguranta, cea mai buna.

Astazi cultivam peste 250 ha de vita de vie.

La Viisoara culesul viei se face doar manual

Crama, via si vinurile


Soiurile cultivate cu material adus din Franta sunt albe si rosii. La categoria soiuri albe se inscriu: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tamaioasa Romaneasca, Riesling Italian. Soiurile de vin rosu sunt Pinot Noir, Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. Vinurile roze intregesc paleta. Foarte important este faptul ca roze-ul nu se face dintr-un amestec de vin alb cu rosu, ci prin procesarea imediata a strugurilor rosii, in doar 3-4 ore obtinandu-se un roze pal asemeni foitei de ceapa. Roze-ul de la Viisoara este deja foarte solicitat.

In Crama nu se folosesc adaosuri de zahar sau alti indulcitori, ci doar zaharul ce exista in struguri. Si se mai intampla un lucru foarte interesant la Crama Viisoara: se proceseaza doar struguri din recolta proprie, nu si struguri adusi de pe alte plantatii si despre care nu se stie cum au fost exploatate si daca nu au fost afectate de pesticide.

Procesam struguri doar din recolta noastra deoarece stim foarte bine tehnologia si modul in care vita de vie a fost intretinuta. Dam o atentie deosebita strugurilor pentru ca vinul bun incepe in vie iar in crama strugurele bun doar se proceseaza. Interesul nostru este ca strugurele sa fie de cea mai buna calitate.

Si mai exista doua aspecte foarte importante legate de strugurele bun de la Viisoara: terenurile si microclimatul…

Valea Caceamac

Satul a existat mai intai în Valea Caceamac


La cca 2 km Nord Vest de actuala vatra a Viisoarei. Numele de Caceamac vine din vremurile in care Dobrogea se afla sub stapanirea otomana. Dupa Primul Razboi Mondial, statul roman ordona reabilitarea drumurilor in intreaga tara dar mai ales in Dobrogea, devastata si purtand inca urmele insangerate ale violentei razboiului.

Odata cu aceasta reabilitare este refacut si drumul roman ce pleca de la cetatea Tomis (azi Constanța) si ducea la Tropaeum Traiani (Adamclisi). Drumul cel nou i-a făcut pe sătenii din Caceamac sa se mute 2 km mai spre rasarit, de o parte si de alta a Drumului Roman. O perioada, satul a si fost cunoscut ca Satul dintre Vii, de aici si numele nou al satului, Viisoara, de la prima indeletnicire a satenilor, cultivarea vitei de vie. Am ales sa patram traditia vinului, astazi, noi cei de la Crama Viisoara!